EdMa Luidsprekers

HET ONTWERPEN VAN EEN LUIDSPREKER

Luidsprekers moeten een gelijkmatig  afstraalgedrag hebben over heel hun frequentiebereik. De spreiding van   de luidsprekers moet zo optimaal mogelijk zijn, dwz de spreiding moet gelijkmatig afvallen wanneer men zich van de as van de luidspreker verwijdert. Dit om reflecties van de luisterruimte zo uniform mogelijk op te laten treden.

De gebruikte luidsprekerunits mogen slechts in het werkgebied waar zij voor gemaakt zijn gebruikt worden (minder kleuring, vervorming en een betere spreiding is hier de beloning De afmetingen, materiaalkeuze en de massa versus aandrijving van de conus of dome zijn hier zeer belangrijke factoren (afmeting = spreiding, materiaalkeuze = klank,  massa = snelheid). Dat een bepaald type luidspreker d.w.z. 2 weg of meerweg beter  zou zijn vinden wij voorbarig, minder is misschien beter als het maar niet te weinig is.

Uit onze proeven/luistersessies is het dan ook gebleken, dat je op meerdere manieren een goede luidspreker kunt bouwen. Het gaat om de synthese van het systeem.

Wisselfilter:  Het argument dat een wisselfilter in een luidspreker meer kwaad dan goed doet is naar onze mening volledige onzin en gebaseerd op onkunde of te weinig inzicht. Eenvoudig gezegd een wisselfilter verdeelt de frequentiegebieden op in gedeeltes, en zorgt ervoor dat deze bij de juiste luidsprekers aankomen, zodat deze in het gebied waarvoor zij ontworpen zijn optimaal kunnen presteren.

Over de kast het volgende die moet zo stil mogelijk zijn en alleen de gemonteerde units laten spreken. Let wel op een luidsprekerkast moet in onze moderne samenleving ook mooi zijn.  Wij hebben dit laatste geprobeerd te bereiken met zo min mogelijk negatief effect op het geluid.( Een afschuwelijke kast die niemand in huis wil is natuurlijk geen optie )

De keuze van onze gebruikte materialen zijn én technische maar vooral gehoormatig.
Uiteraard kunnen en zullen wij onze inzichten en materiaalkeuzes wijzigen als dit onze ontwerpen ten goede komt.
Dat een goede luidspreker alleen op top (zeer dure?) apparatuur kan klinken is volgens ons niet waar.

EdMa luidsprekers klinken goed op goede apparatuur en beter op betere apparatuur

Voor het ontwerpen van de EdMa luidsprekers worden zeer exclusieve top apparatuur zoals de Dac5 signature en de M9phono signature van Audio Note gebruikt maar ook wordt gekeken hoe het bv op een Advanced Acoustics ( Paris ) versterker klinkt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s